Jönköpings Fältrittklubb Ridskolan - Jönköpings Fältrittklubb

 

Informationsblad till nya ridskoleelever (pdf, öppnas i nytt fönster)

Ridskolan är basen och den viktigaste delen i klubbens verksamhet. Här erbjuds ridundervisning för både barn och vuxna på alla nivåer. För de allra minsta barnen mellan tre och sex år har vi knattegrupper. För sjuåringar finns introduktionskurs och sedan följer nybörjargrupper på olika nivåer.

Under vår och höst förläggs en del av ridningen till skog och mark. Under ett par veckor per termin har vi teoriveckor. Då anordnas en mängd olika roliga aktiviteter. Alla grupper har varierande utbildning som innefattar dressyr, hoppning, teori och skogsridning.

Till vårt förfogande har vi tre ridhus. Ett av dem har manegemåttet 27 x 85 meter.

Många av de vuxna eleverna har varit aktiva i unga år och tagit upp ridningen igen efter några års uppehåll. Varje år startas också grupper för vuxna som aldrig tidigare suttit på en häst. Vi har dessutom ofta besök av skolor som förlagt sina friluftsdagar här.

Handikappridning – en viktig del av verksamheten

Handikappridningen har utvecklats till en viktig del av klubbens verksamhet. För de handikappade eleverna som rider här varje vecka, betyder samvaron med nya människor och med hästarna mycket. Vi har grupper med både barn och vuxna som har skilda sorters handikapp. Ridning ger en utmärkt form av sjukgymnastik, vissa elever har till och med kunnat flyttas över till en ”vanlig” ridgrupp efter ett tag.

Barnridning

På lördagar är det mycket populärt bland allmänheten att komma hit och prova på att rida några varv. Omkring 40 – 50 barn kommer varje vecka. Barnridningen drivs helt ideellt av Ungdomssektionens medlemmar. Både vuxna och barn hjälper till att leda ponnyerna runt i manegen.

 Ridläger och ridkurser

På somrarna har vi, före och efter sommarbetet, dagridläger för ponnyryttare. Eleverna kommer på morgonen och stannar till sena eftermiddagen. På programmet finns två ridpass, hästskötsel och teori. Är det vackert åker vi till Axamosjön och badar. För de som rider stor häst finns kvällskurser med liknande program. Lägerdagarna avslutas med uppvisning, tävling eller en långritt.

På vinterlovet har vi också dagläger och kvällskurser med liknande program som på sommaren.