Utbildningsplan för elever

JFKs nivåindelning

Blå Introduktionskurs Terorikurs med praktiska övningar ingår. Eleverna lär sig iordningställa hästen för ridlektion, såsom att rykta, kratsa hovar, sadla och tränsa. Eleverna lär sig hantera hästen på ett säkert sätt, leda hästen, hur man sitter upp och av samt grundläggande hjälpgivning. De övar på enkla ridvägar samt introduceras för lättridning och lätt sits. Bronshästen hör till denna nivå.

I Lila nivå fortsätter eleverna öva på lättridning och lätt sits, med högre krav på balans och kontroll. Eleverna introduceras för fler ridvägar, bland annat ridning på volterna. Eleverna får öva på att rida enklare vägar med bommar i både skritt och trav. Eleverna övar på sadeln och tränsets delar, enkla delar på hästen och grundläggande färger. De repeterar och lär sig mer om säkerhet i stallet, sadling och tränsning samt hur man korrekt leder en häst. Silverhästen hör till denna nivå.

I Rosa nivå introduceras eleverna för rätt nedsittningsben och svårare ridvägar. Eleverna tränar för att bli stadiga i lätt sits i både skritt och trav, och hoppar mindre hinder i trav. Eleverna introduceras för galopp och övar på galoppfattningar. Eleverna övar på att justera stiglädren och spänna sadelgjorden helt självständigt från marken och introduceras för att göra det även från hästryggen. De repeterar och lär sig mer om säkerhet i stallet, sadling och tränsning. Eleverna lär sig fler av hästens färger samt huvudets tecken. De introduceras för att förstå hästarnas kroppspråk. Guldhästen hör till denna nivå.

I Grön nivå fortsätter eleverna öva på galoppfattningar och att bli stadiga i galoppen. Eleverna introduceras för galopp på böjda spår och galopp hela gruppen tillsammans. Eleverna övar på att justera stigläder och sadelgjord uppsuttet med viss hjälp. Eleverna övar på att hoppa enklare hinder med anridning i trav och landning i galopp. Eleverna lär sig fler av hästens färger och kroppsdelar samt benens tecken. Eleverna introduceras för olika hästraser och hästtyper och fortsätter öva på hästarnas kroppspråk.  Märke 1 hör till denna nivå samt Gröna Hästens teorimärke.

I Brun nivå introduceras eleverna för rätt och fel galopp. De övar på att själva kunna avgöra om de rider på rätt nedsittningsben i traven samt att bli stadiga i både lätt och lodrät sits i samtliga gångarter. Eleverna introduceras för anridning mot hinder i galopp. Eleverna fortsätter öva galopp på böjda spår med högre krav och förväntas kunna justera stigläder och sadelgjord självständigt såväl uppsuttet som från marken. Eleverna lär sig mer om hästens skötsel och utfodring samt fler av hästens kroppsdelar. Blå Hästens teorimärke hör till denna nivå.

I Gul nivå introduceras eleverna för ställning, böjning och skänkelvikning. Eleverna övar på att själva känna rätt och fel galopp och att göra tempoväxlingar i alla gångarter. Eleverna förväntas vara stadiga i lätt sits i samtliga gångarter och övar på att växla mellan lodrät sits, djup lätt sits och lätt sits. Eleverna förväntas både teoretiskt och praktiskt kunna använda sig av framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. De övar på att hoppa med anridning i galopp och hoppa enkla banor och serier. Eleverna lär sig mer om hästens beteende och behov, skillnaden på olika fodermedel och grundläggande friskvård samt de vanligaste sjukdomarna.  Märke II hör till denna nivå.

I Orange nivå övar eleverna på att medvetet använda ställning och böjning och självständigt kunna avgöra på vilka spår/ridvägar hästen ska vara ställd och böjd. De övar på att bli stadiga i skänkelvikning och att självständigt kunna anpassa sitsen beroende på övning och häst. Eleverna introduceras för framdelsvändning, bogen in och tagen bakdel samt hästens form. Eleverna introduceras för stigsprång och hoppar banor och serier med högre krav på balans, rytm och anpassat tempo. Eleverna lär sig mer om hästens anatomi, frisk- och sårvård samt sjukdomar. Märke III hör till denna nivå.

I Röd nivå övar eleverna på att rida bogen in, tagen bakdel, skänkelvikning och framdelsvändning med högre krav. De övar på att stadigt rida hästarna i form i samtliga gångarter och under olika övningar samt att kunna variera formen. Eleverna introduceras för öppna, sluta, bakdelsvändning och förvänd galopp. Eleverna lär sig mer ingående om hästens anatomi och förutsättningar för arbete, enklare inpassning av utrustning, bandagering, häst vid hand och hovvård. Märke IV & V hör till denna nivå.

I Turkos nivå övar eleverna på bland annat öppna, sluta och förvänd galopp med högre krav på precision. Eleverna förväntas kunna rida hästen stadigt i form, med väl avvägt tempo, takt och i balans såväl på olika ridvägar som i skolor och övningar. Eleverna övar på att påverka hästens form. Eleverna introduceras för galoppombyte. Eleverna lär sig mer om sjukdomslära, hovvård, hästens anatomi, tävlingsreglementet, foderlära och hästsjukvård. Bronsmärket hör till denna nivå.